Апелативният съд отмени домашния арест на един от  и потвърди

...
Апелативният съд отмени домашния арест на един от  и потвърди
Коментари Харесай

Отмениха домашния арест на един от братовчедите, обвинени в грабеж и потвърдиха задържането под стража на другия

 Апелативният съд анулира домашния арест на един от  и удостовери задържането под стража на другия, оповестиха от пресслужбата на съда. 

Варненският апелативен съд анулира определение на Окръжния съд, с което по отношение на упрекнат в обир е бил избран домакински арест и постанови задържането му под стража. Втората инстанция удостовери най-тежката мярка за неотклонение за братовчед му, дружно с който са упрекнати в осъществяването на обир в съучастничество и в изискванията на рисков рецидив.

Престъплението е било осъществено във Варна на 17 август, само че е разкрито месец по-късно. Двамата лишили портфейл, мобилен телефон и сумата от 20 лева, като употребявали мощ.

Братовчедите са с богато престъпно минало – 28-годишният Зоран е с 12 присъди, а 27-годишният Милан е осъждан 6 пъти, 8 които за еднотипни по метод на осъществяване грабежи, уточни представителят на Апелативната прокуратура. 

Настоявайки за по-лека мярка за неотклонение, отбраната на Зоран А. посочи тежкото му фамилно състояние – има 5 деца, следва да се роди шесто. Показал е положително процесуално държание, като е признал осъщественото.

Съдебният състав удостовери като верни изводите на първата инстанция и реши, че жалбата против задържането на Зоран е неоснователна. Извършването на действието в изискванията на рисков рецидив обосновава действителна заплаха от укриване или осъществяване на закононарушение.

Прокуратурата стачкува избрания на Милан домакински арест. Обвинението не намира основни разлики в събраните доказателства във връзка с двамата родственици. Свидетелски показания разкриват механизма на осъществения обир и ролята на Милан А. в него. Защитата пък оспорва да са налице нужните уличаващи го закононарушението данни.

Апелативният съд откри митинга на прокуратурата за състоятелен. За разлика от първата инстанция, въззивната доближи до извод за обосновано съмнение за съпричастността и на този обвинен. Не е опровергана и презумпцията, че той може да извърши закононарушение или да се укрие при по-лека мярка. В изгода на решението за задържане под стража е писмо от Областната работа " Изпълнение на наказванията “ за невъзможността домашният арест да бъде следен с електронно наблюдаване, защото домът на лицето не е причислен към електроразпределителната мрежа.

Като ревизира определенията на Окръжен съд – Варна и съобрази доказателствата и мненията на страните, апелативната инстанция реши, че  законосъобразна и само съответна е мярка за неотклонение " задържане под стража “ по отношение на Зоран А. и Милан А., обвинени за обир, осъществен с приложимост на мощ, в изискванията на рисков рецидив.

Постановените правосъдни актове не подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР